vrijwilligers gezocht in Schoonhoven

“Hé jij daar, mag ik jou en je vrienden wat vragen? Tja we kennen elkaar niet, maar ik zag jullie zo bij elkaar hangen hier bij de veerpont en dacht, ‘ik zal ze even goed nieuws brengen’. Kennen jullie Jezus Christus al? En weten jullie dat hij jullie redder is?…………”

Hoewel dit in de kern is waar christenen naar verlangen, ook wij binnen Youth for Christ, namelijk dat jongeren ontdekken wie Jezus is en een levende relatie met Hem gaan opbouwen, zal de kans groot zijn dat wanneer je bij een eerste ontmoeting bovenstaande zin als opening gebruikt, dat deze jongeren je waarschijnlijk of zullen uitlachen, misschien wat meewarig zullen aankijken, op zijn best je even het voordeel van de twijfel geven, je aanhoren en jou bij het afscheid weer snel zullen vergeten.

“Goedemorgen, wat fijn om jullie hier weer te zien, hoe is het met de kleine? Alles goed op school met de oudste? Als we wat voor jullie kunnen betekenen, zeg je het hoor, want dan helpen we. Komen jullie na de dienst trouwens gezellig een bakkie doen? Dan bespreken we direct even hoe we samen dat project rond de kerstdagen voor de ouderen uit de gemeente vorm kunnen geven….”

Herkenbaar? Voel jij je thuis in de kerk. Ben jij onderdeel van een gemeente die naar elkaar omziet, elkaar hoort, en naar elkaar luistert, waar je kunt groeien en bloeien? Dan komt dat omdat je op een positieve manier met elkaar in relatie bent. Je kent elkaar vaak al jaren, je weet van elkaar wat er speelt, wat iemand heeft meegemaakt. Je bent er voor elkaar en zo kun je als gemeente bloeien en groeien. Dat gun je toch iedereen! En natuurlijk staat de deur van de kerk open, maar dat vreemden binnenlopen, is nu eenmaal niet vanzelfsprekend.

Youth for Christ Krimpenerwaard is een pioniersplek van de PKN en zoekt jongeren op, helpt ze groeien en biedt ze perspectief, want iedere jongere verdient de kans om Jezus te leren kennen. Dat doen we dus vanuit de relatie, vanuit het feit dat we gaan voor jongeren, dichtbij jongeren staan. Jongeren die niet zondermeer bekend zijn met de traditionele liturgie, niets met de kerk hebben of een orgel, laat staan op zondagmorgen daar vroeg hun bed voor uitkomen, en ook vaak niets met Jezus hebben. Wel jongeren die zoekend zijn in het leven naar waarheid, naar liefde, geluk en zingeving. Dit vaak denken te vinden in feesten, drank, drugs, succes of andere zaken, maar die vanuit hun naaste omgeving niet op een wijze voorgeleefd worden zoals wij dat in de kerk met elkaar gewoon zijn. Rolmodellen waar jongeren zich veilig bij voelen, waarbij een jongere zijn verhaal kwijt kan en waar vanuit de relatie ruimte ontstaat om te delen wat jou als Christen helpt als je het moeilijk hebt en wat jou er boven op brengt als het even tegen zit, waar ruimte komt voor een gebed voor jongeren, voor een goed geloofsgesprek zodat jongeren een zoektocht kunnen gaan starten. Niet als onderdeel van een programma, maar vanuit de relatie, de gemeenschap met elkaar.

Dit doen we als YFC pioniersplek in diverse kernen in de Krimpenerwaard, vaak met onze mobiele ontmoetingsplek, ons busje de ‘MOP’, maar dat kan ook vanuit een vaste locatie zijn. Maar, we doen dat altijd met lokale vrijwilligers, want die komen jongeren tegen op straat, bij de supermarkt, bij de sportvereniging etc.

Nu willen we in Schoonhoven in de Upperroom, boven de Dorcas, een inloopruimte die wij mogen delen met stichting New Generation, zo’n plek creëren waar jongeren op één of twee vaste momenten in de week terecht kunnen. Wij zoeken nu vrijwilligers die het leuk vinden om onderdeel van het YFC team te worden door geregeld op vaste tijden in de upperroom er voor jongeren te zijn. Een colaatje inschenken, een chipje uitdelen, een oogje in het zeil houden zodat het veilig is voor iedereen die komt, een spelletje spelen, relaties opbouwen met jongeren en de andere vrijwilligers, plannen en ideeën van jongeren stimuleren en helpen realiseren, kortom helpen meebouwen aan een gemeenschap van en voor jongeren waar jongeren op een eigen wijze met het evangelie in aanraking kunnen komen. Als rolmodel vervul ja daarin een belangrijke schakel.

Uiteraard biedt Youth for Christ door het jaar heen training en toerusting op het gebied van relationeel jongerenwerk en mag je je als vrijwilliger onderdeel voelen van een brede christelijke familie die in de Krimpenerwaard binnen deze pioniersplek actief is. Maar werken met jongeren is gewoon onwijs tof , gezellig en leuk. Lijkt dit je nu helemaal geweldig, heb je een hart voor jongeren en wil je meehelpen? Laat dan even weten op welke avonden of welke middagen je geregeld mee zou kunnen draaien. Iedereen tussen de 18 en 88 die van Jezus houdt mag reageren. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Diederik van Os 06-57408447/ diederik.vanos@yfc.nl